Arta persuasiunii!

A dezbate este o artă – arta persuasiunii. Pentru a susține o dezbatere, este nevoie de o întrebare/ problemă controversată, iar concursul EU aleg EUropa a ales următoarea moțiune „Acest Parlament crede că viitorul agriculturii europene depinde de tranziția verde colectivă a Europei”.

Centrul EUROPE DIRECT BACĂU, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Colegiul Tehnic „D. Ghika” Comănești, a desfășurat în data de 29 martie 2024 la Colegiul Tehnic „D. Ghika” etapa locală a Concursului de dezbateri academice „EU aleg EUropa”. Obiectivul specific al acestui concurs de dezbateri este informarea și conștientizarea elevilor și cadrelor didactice cu privire la teme actuale de importanță majoră pentru cetățenii europeni.

Dezbaterea de astăzi a fost de tip World Schools, o formă de dezbatere competitivă, a cărei desfășurare presupune confruntarea de idei între 2 echipe: Guvern (echipă formată din elevii: Florea Iulia, cl. a XII-a A, Bucur Bianca – Cl. a XII-a B și Pașcu Teodor – cl. a XII-a B) și Opoziție (echipă formată din elevii Burlacu Cosmina – cl. a XI-a C, Mihai Radu Ștefan – cl. a XI-a A și Bran Alexandra – cl. a XI-a A). Fiecare vorbitor a avut la dispoziție câte cinci minute, plus discursurile de Reply (susținute de Radu și Iulia) pentru a convinge juriul cu ethos, logos și pathos să voteze sau nu moțiunea. Membrii echipelor de dezbatere au fost evaluați individual după trei criterii: modul de vorbire/stil, substanța argumentelor/conținut și metoda sau strategia folosită în contribuția lor. Echipa Guvernului a convins cu argumente pertinente juriul (conf. univ. dr. Luminița DRUGĂ – Universitatea „V. Alecsandri” Bacău, prof. Florin Vasilca, prof. dr Roxana Țîncu și prof. dr. Silvia Munteanu) și va concura la etapa regională din luna aprilie.

În data de 11 aprilie 2024, la Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești s-a desfășurat faza regională a Concursului de dezbateri academice WS pentru elevi „EU aleg EUROPA!”, inițiat de EUROPE DIRECT Bacău (cu structură-gazdă Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău în parteneriat cu Municipiul Bacău) și Inspectoratul Școlar Județean Bacău. Moțiunea dezbătută a fost „Acest Parlament crede că viitorul agriculturii europene depinde de tranziția verde colectivă a Europei”. Argumentele pro și contra au fost susținute cu eleganță și persuasiune de echipele Guvernului și Opoziției, respectiv elevii de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești și elevii de la Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești. Echipa Guvernului, formată din elevii Florea Iulia, cl. a XII-a A, Bucur Bianca, cl. a XII-a B și Pașcu Teodor, cl. a XII-a B) a convins distinsul juriu (Conf univ. dr. Luminița Drugă, Conf. Univ. dr. Nadia Morărașu, Prof. Brăescu Virginia, prof. Vasilca Florin, studenta Corina Răcilă) și va juca finala în data de 9 mai 2024 la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.

Felicitări participanților, organizatorilor și susținătorilor!